+

Start je creatieve toekomst in September

Enkele plekken vrijgekomen voor onze Bachelor of Arts. Meld je aan om je creatieve journey bij ons te beginnen! 

Our alumni network
Willemijn Bos
Willemijn03

Creatief conceptdenken gaat altijd vooraf aan de uitvoering

Willemijn Bos (33) studeerde in 2012 af aan Artemis en is, in haar eigen woorden, “activistisch en eigenwijs stylist en art director met vooruitziende blik.” Als bevlogen conceptdenker creëert ze gedurfd beeld, (ruimte)styling en set design. Inmiddels heeft ze talloze creatieve concepten naar een hoger niveau getild. Naast zelfstandig stylist en art director, is ze sinds 2017 docent op Artemis. Willemijn over het combineren van twee werelden – die van uitvoeren en van opleiden - en over haar laatste museale, creatieve concept: overnachtingsplek meets studio meets gallery.

3 Fluidum Universalis 02
2 Fashionshow styling Knottiness 1
ATELIER

Studenten leren regels te breken

Ik heb altijd een passie gehad voor creativiteit én mensen. Dit komt samen in mijn docentschap: hier begeleid en coach ik studenten in hun groei en ontwikkeling. Zowel creatief als persoonlijk, want naast het lesprogramma en het einddoel, heb ik oog voor het individu. De opleiding Social Studies, die ik ook heb gevolgd, komt hierbij goed van pas. Gelijkwaardigheid en positiviteit staan bij mij voorop, ik ben niet de docent die met een kritische blik boven de studenten staat. Ik hou juist van rebelse studenten; ik vraag ze dan ook om regels te breken.

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst het eindexamenjaar begeleid en dan is het mooi om de creatieve ontwikkeling vanaf het eerste jaar tot het eind te zien en te mogen beoordelen. Voor mij is de cirkel zo ook rond: ik zie studenten binnenkomen en na hun laatste jaar worden ze mijn toekomstige collega's. In dat jaar weten ze vaak veel beter wat ze willen gaan doen. Het leuke is dat ik zie dat ze gegroeid zijn en tegelijk flarden van de ruwe, eigenzinnige creativiteit van het begin terugzie. Daarnaast zijn ze ervarener en nóg hongeriger om de beroepspraktijk in te gaan. De opleiding is wat dat betreft al een goede spiegel van die praktijk; je krijgt echt een realistisch beeld over de hoe de creatieve wereld in elkaar zit. Ik mopperde tijdens mijn opleiding vaak op de nadruk die lag op zelfstandigheid, maar dat bleek in de praktijk hard nodig!

Het begint met conceptueel denken

Toen ik de opleiding deed, waren er nog geen differentiaties in Styling en Art Direction. Deze kunnen eigenlijk ook niet zonder elkaar en meestal combineer ik ze in mijn werk. Het begint met conceptueel denken: als ik een beeld mag creëren voor een merk, voor een fashion designer, campagne of editorial in een magazine bijvoorbeeld, wil ik altijd weten wát ze willen communiceren en uitstralen. Alleen dan kan ik een diepere laag aanbrengen, het fundament leggen. Dat is ontzettend belangrijk voor het creatieve proces en resultaat. Maar dit geldt net zo goed voor Styling; hierbij wil ik ook altijd weten welk verhaal verteld moet worden zodat ik meer details kan aanbrengen.

Signatuur met subtiel verstopt, dromerig tintje

Als ik mijn signatuur zou moeten omschrijven: ik ben een detaillist, heb enorm oog voor detail. En ik hou van kleur, dat is echt typerend voor mijn concepten. Ik vind het ook leuk om een dromerig tintje aan te brengen, die zit vaak subtiel verstopt in de thematiek. Zoals bij de art direction en styling van de fashion show KNOTTINESS voor de Fashion Week. Hiervoor creëerde ik een kleurrijke, mysterieuze wereld met een verstopt verhaal vanuit de (concept)gedachte de bezoekers uit te dagen het echte contact met elkaar op te zoeken in plaats van alleen solistisch digitaal verslag te doen van de show.

Mijn meeste recente creatieve concept is ontstaan vanuit het idee dat ik in het gat wilde springen voor kunstenaars om hun werk te kunnen verkopen: ATELIER Whisper Aloud ~ A curated stay! Een museaal verblijf in huiskamersfeer vol kleurrijke kunst en design, dat tegelijkertijd als inspiratie dient voor je eigen huis. Dit vormt een mooi school(academie)voorbeeld van creatief conceptdenken en uitvoeren: overnachtingsplek meets studio meets gallery.

Allround opleiding

Wat sterk is aan Artemis, is dat bij alle opleidingen het creatieve conceptdenken inclusief de uitvoering de rode draad vormt. Of het nu gaat om beeld en ruimte, trendforecasting of product en design. Er zijn niet veel academies waar deze twee kanten zo krachtig ontwikkeld worden en waarbij ook de commerciële kant belicht wordt. Artemis alumni zijn hierdoor echt allround, veelzijdig en dit maakt ze succesvoller als creatief.


Willemijn Bos studeerde in 2012 af aan Artemis, is docent aan de academie en zelfstandig bevlogen conceptdenker: bywillemijn.com [instagram] @Atelier_whisperaloud.

Logos website Tekengebied 1
Logos website 02
Logos website 03
Logos website 04
Logos website 05
Logos website 06
Logos website 07
Logos website 08
Logos website 09
Logos website 10
Fitzroy Logo white lowres

WORD ONDERDEEL VAN HET ARTEMIS BUSINESS NETWORK

Het mes snijdt aan twee kanten.

Deel je ervaring en verhalen met een gretige nieuwe generatie. Je krijgt er scherpe vragen en frisse blikken voor terug. Neem contact op voor een samenwerking, stageplek, casestudy, werk als gastdocent of een lezing.