+

Inschrijven kan tot 1 juli a.s.

Heb je nog vragen over studeren bij Artemis plan een persoonlijk gesprek. 

Our alumni network
Oscar Aliev
Image1

Geloof in jezelf en volg je passie

Jong afgestudeerd, altijd doorgepakt, door naar een Master in Rome én daar opgemerkt door het Italiaanse bedrijf waar hij sinds een aantal jaar werkt als succesvol textiel designer. Een droom waar hij zijn zinnen op had gezet en die uitkwam. Mede dankzij Artemis, waar hij leerde om creatieve ideeën op een smaakvolle manier te verkopen. Oscar Aliev over trends in textiel design én geloven in jezelf als student: “Het is écht belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. Heb er vertrouwen in dat je hier tijdens de opleiding vanzelf achter komt.

Ik heb altijd geloofd en gewild dat ik met deze modehuizen zou werken en dat is gelukt. Ik werk met groepen als Kering en LVMH voor de merken Louis Vuitton, Dior, Fendi, Gucci, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Prada en Balmain. Ik ben gespecialiseerd in het decoratieve aspect van textielontwerp, zoals de print of het geweven patroon. Dat doe ik op basis van de briefing van de klant, die ik uitwerk tot een ontwerp. Dat begint altijd met onderzoek in ons uitgebreide archief en als ik een keuze heb gemaakt voor een print, bijvoorbeeld Franse Rozen uit 1800, stuur ik dat naar de klant. Bij goedkeuring vormt dit het startpunt voor het verdere stofontwerp in (digitale) print, zeefdruk of jacquard. Tijdens dit proces heb ik veel overleg met de huizen en gaan er vaak kleine stukjes stof heen en weer om te komen tot het eindproduct. Ik werk met de crème de la crème van de modehuizen en daar ben ik natuurlijk blij mee, ook vanwege het budget: dat is vaak groot waardoor ik helemaal los kan gaan.

Artemis leert je om creatieve ideeën ook stijlvol te presenteren

Als textiel designer is het belangrijk om flexibel te zijn in stijl, ik heb verschillende stijlen eigen gemaakt zoals geometrische prints, klassieke Franse bloemen, hypermodern, Art Deco, Toile de Jouy en 80’s Memphis. Deze fluïde manier van werken maakt het mogelijk dat ik met verschillende klanten kan werken, dat onderscheidt mij van andere ontwerpers. Maar ook het feit dat ik nooit opgeef; ik werk snel en efficiënt en waar nodig draai ik veel overuren, zodat ik het altijd voor elkaar krijg om iets te presenteren. Eigenschappen die wel handig zijn in een sector waar korte deadlines normaal zijn. Artemis heeft hier ook aan bijgedragen, naast leren vormgeven en concepten onderbouwen met beeld, lag de nadruk op het smaakvol presenteren van je creatieve idee. Ik heb daarom veel boeken gemaakt tijdens mijn studie, wat ook van pas kwam tijdens mijn master Fabric Innovation Design in Rome en in mijn huidige werk. Bij deze daarom een tip voor studenten: doe je best op deze boeken want je kunt ze later goed gebruiken als portfolio!

Barrières in stofgebruik verdwijnen

Voor studenten is het belangrijk om trends te kunnen zien en daarop aan te sluiten met concepten. Voor stoffen geldt dat de barrière tussen overdag en avond, man en vrouw en de seizoenen verdwijnt. Zo worden voor mannencollecties nu vaker ook stoffen als chiffon en organza gebruikt en wordt niet meer raar opgekeken als er lurex of glitter in de ontwerpen is verwerkt. Ook zie je wol terugkomen in zomercollecties. De grondstof is natuurlijk, afbreekbaar en zeer veelzijdig waardoor er gespeeld kan worden met de uitwerking. Zoals regenjassen gemaakt van geweven wol, zonder chemische coatings, licht en aangenaam om te dragen. Qua silhouet hebben modehuizen alles wel gedaan, ze kunnen nu hun creativiteit kwijt in stoffen. Bij de ontwerpen die ik maak is inmiddels alles mogelijk als het gaat om variatie in vezels, de dikte en compactheid van de draad.

Geloof in jezelf

Ik wil studenten vooral meegeven dat het belangrijk is om je passie te volgen en te gaan doen wat je leuk vindt. Als je dit tijdens de eerste jaren nog niet duidelijk hebt, vertrouw er dan op dat je er tijdens de opleiding vanzelf achter komt. Ik heb altijd geloofd en gewild dat ik met deze modehuizen zou werken en dat is gelukt.

Oscar Aliev (25) studeerde in 2018 af aan Artemis en woont en werkt als textiel designer in Milaan [website] oscaraliev.com [instagram] @oscaraliev


Image11
Image5
Image6
Logos website Tekengebied 1
Logos website 02
Logos website 03
Logos website 04
Logos website 05
Logos website 06
Logos website 07
Logos website 08
Logos website 09
Logos website 10
Fitzroy Logo white lowres

WORD ONDERDEEL VAN HET ARTEMIS BUSINESS NETWORK

Het mes snijdt aan twee kanten.

Deel je ervaring en verhalen met een gretige nieuwe generatie. Je krijgt er scherpe vragen en frisse blikken voor terug. Neem contact op voor een samenwerking, stageplek, casestudy, werk als gastdocent of een lezing.