+

Start je creatieve toekomst in September

Enkele plekken vrijgekomen voor onze Bachelor of Arts. Meld je aan om je creatieve journey bij ons te beginnen! 

Student work

Esmee van der Molen

00 Esmee vander Molen
Esmee van der Molen

CREËREN VAN BEWUSTWORDING RONDOM VOOROORDELEN

DEAR BLACK MEN 


Esmée van der Molen, afgestudeerd 2021, begon aan een missie om de stereotypen rond zwarte mannen aan te pakken met haar project getiteld "Dear Black Men". Dit streven had tot doel om de heersende vooroordelen aan het licht te brengen, bewustwording te bevorderen en zwarte mannen aan te moedigen om hun identiteit op authentieke wijze te omarmen.

Het kernprobleem van het project was om diepgewortelde stereotypen en vooroordelen tegen zwarte mannen aan te pakken, die voortkomen uit onwetendheid en angst voor het onbekende. Esmée wilde deze vooroordelen ontmantelen en een verhaal promoten dat de veerkracht, creativiteit en levendigheid van zwarte mannelijkheid viert.

Esmée voerde zorgvuldig marktonderzoek uit, waarbij ze demografische gegevens, trends en culturele bewegingen onderzocht. Geïnspireerd door de veerkracht van gemeenschappen zoals de Sapeurs uit Congo en de Afrofuturistische beweging, bedacht ze een veelzijdige campagne in samenwerking met Daily Paper en Omroep Zwart. Deze samenwerking vergemakkelijkte het versterken van stemmen en verhalen die vaak gemarginaliseerd worden in het mainstream discours.

Schermafbeelding 2024 03 23 om 10 22 49 AM

Het project ontvouwde zich met een strategische mix van digitale en fysieke evenementen, samengesteld voor Black History Month, gedurende de hele maand juni. Esmée creëerde een boeiende film die poëzie, beeldmateriaal en persoonlijke verhalen verweefde om stereotypen uit te dagen en zwarte identiteit te vieren. Als aanvulling op de film werden een reeks evenementen en discussies zowel online als op verschillende locaties in Amsterdam georganiseerd, waardoor platforms ontstonden voor dialoog, reflectie en inspiratie.

Esmée maakte gebruik van social media platforms, met name Instagram, om content te verspreiden variërend van prikkelende GIF's tot visueel opvallende posters. Een toegewijde website fungeerde als een hub voor evenementenschema's, deelnemersbronnen en educatief materiaal, om zo toegankelijkheid en betrokkenheid bij diverse doelgroepen te waarborgen.

De "Dear Black Men" -campagne oogstte brede aandacht en lof, waarbij gesprekken werden gestart, solidariteit werd bevorderd en een gevoel van trots werd aangewakkerd binnen zwarte gemeenschappen. Door stereotypen uit te dagen en verhalen terug te claimen, gaf Esmée zwarte mannen de kracht om hun veelzijdige identiteiten op authentieke wijze te omarmen.

De samenwerking tussen Daily Paper en Omroep Zwart benadrukte de kracht van collectieve actie bij het veroorzaken van sociale verandering. Door innovatief verhalen te vertellen, gemeenschapsbetrokkenheid en strategische samenwerkingen, overstijgde het project grenzen en liet het een blijvende impact achter op percepties en attitudes ten opzichte van zwarte mannelijkheid.

Het visionaire project van Esmée illustreert het transformerende potentieel van grassroots-activisme en culturele pleitbezorging. Door gemarginaliseerde stemmen te versterken en systemische vooroordelen aan te pakken, legde ze de basis voor meer inclusiviteit, begrip en waardering voor diverse identiteiten.

Als alumna blijft Esmée toekomstige generaties inspireren om onrechtvaardigheid aan te pakken, diversiteit te vieren en te pleiten voor een rechtvaardigere samenleving.

Het project "Dear Black Men" van Esmée van der Molen staat symbool voor de kracht van storytelling, samenwerking en activisme bij het veroorzaken van betekenisvolle sociale verandering. Door haar creatieve visie en onwrikbare toewijding heeft ze een beweging in gang gezet die grenzen overschrijdt, gemeenschappen verenigt in een gedeelde reis naar rechtvaardigheid, empowerment en bevrijding.

Portfolio

Studenten projecten 2024

Bekijk de afstudeerprojecten van onze 2024 afgestudeerden.