+

Inschrijven kan tot 1 juli a.s.

Heb je nog vragen over studeren bij Artemis plan een persoonlijk gesprek. 

Student work

Bo Verbeet

Schermafbeelding 2024 02 09 om 3 33 46 PM

Innovatief design & awareness voor menstruatie armoede

FREE BECAUSE IT SHOULD BE 

Bo Verbeet, een Alumnus die zich inzet voor Menstruatiegelijkheid

Bo Verbeet, afgestudeerd in 2023, is een actieve voorstander geworden van menstruatiegelijkheid sinds haar tijd op de academie. Haar betrokkenheid bij het onderwerp begon met een simpele, maar krachtige gedachte: "Maandverband moet zo vanzelfsprekend zijn als wc-papier op het toilet." Deze gedachte vormde de basis van haar missie om menstruatieproducten toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun financiële situatie. Het is een basisbehoefte van het leven die volgens de meerderheid van de bevolking gratis zouden moeten zijn.

Het inzicht dat menstruatie niet te plannen valt, gecombineerd met het feit dat meer dan 10% van de menstruerende personen een onregelmatige cyclus heeft, deed Bo realiseren dat veel mensen moeite hebben om menstruatieproducten te verkrijgen op momenten dat ze die het meest nodig hebben. Dit geldt vooral voor studenten, die het als een drempel kunnen ervaren om naar een servicemedewerker te stappen en te vragen om een tampon of maandverband. Een automaat op de toiletten leek een mooie oplossing, maar bleek voor nu nog moeilijk te realiseren.

Schermafbeelding 2024 02 09 om 4 03 12 PM
1697468588591

Het besef dat menstruatieproducten voor velen een financiële last vormen, bracht Bo ertoe om actie te ondernemen. Met gemiddeld 451 menstruatiedagen in een mensenleven, begreep ze dat het vergeten of niet kunnen veroorloven van deze producten een reëel probleem is. Bovendien zijn traditionele menstruatieproducten, zoals maandverband of tampons, voor eenmalig gebruik en daardoor niet erg duurzaam.

Inspiratie vond Bo in initiatieven zoals die in Schotland, waar menstruatieproducten gratis verkrijgbaar zijn op openbare plaatsen. Ook in Luxemburg worden gratis sanitaire producten aangeboden in zowel mannen- als vrouwentoiletten, als onderdeel van inspanningen om gendergelijkheid te bevorderen.

Bo's initiatief, genaamd "Free", richt zich op het creëren van bewustwording over menstruatiearmoede door protestkunst en commerciële goederen te combineren. Free biedt gratis menstruatieproducten aan via advertenties op de verpakkingen, waarmee op een ironische wijze wordt benadrukt dat een dergelijk probleem op een kapitalistische wijze moet worden opgelost. Het uiteindelijke doel van de campagne is om overheden te stimuleren om volledige subsidiëring van menstruatieproducten voor vrouwen te realiseren.

In samenwerking met lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties stelt Free gratis menstruatieproducten beschikbaar via zogenaamde MUP's (Menstruatieproducten Uitgiftepunten). Dit stelt vrouwen in staat om zelf het product te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden.

Bo's visie reikt verder dan alleen het verstrekken van menstruatieproducten. Ze wil een wereld creëren waar menstruatiegelijkheid vanzelfsprekend is, waar vrouwen geen financiële last hoeven te dragen voor basisbehoeften, en waar gezondheid en welzijn centraal staan. Met Free hoopt ze een positieve verandering teweeg te brengen en een einde te maken aan de problematiek van menstruatiearmoede voor vrouwen en meisjes.

Schermafbeelding 2024 02 09 om 4 57 42 PM

Dit heeft geleidt tot een concept volledig toegewijd om bewustwording te creëren voor 'menstruatie armoede'. Door het samenbrengen van "protest" kunst en commerciële goederen wordt de schrijnende realiteit van menstruatie armoede onder de aandacht gebracht. Menstruatieproducten worden verspreid via een innovatief design en een awareness campagne, waardoor de paradox van commerciële oplossingen voor dit maatschappelijk probleem wordt benadrukt.

De campagne heeft een ambitieus doel: overheden aanmoedigen om volledige subsidie van menstruatie producten voor vrouwen te realiseren. Met vernieuwende advertising en distributiepunten, zoals musea, we ernaar om de bewustwording over menstruatiearmoede te vergroten en de samenleving in beweging te zetten.

De campagne is geïnspireerd op de Britse popartbeweging, die op humoristische wijze de verheerlijking van de consumptiemaatschappij adresseert.

Free: Samen op weg naar menstruatiegelijkheid.

Schermafbeelding 2024 02 09 om 4 59 02 PM
Schermafbeelding 2024 02 09 om 4 00 37 PM

Portfolio

Studenten projecten 2023

Bekijk de afstudeerprojecten van onze 2023 afgestudeerden.